2.7.12

Christian Dior - biografija, visoka moda, dizajn...

Kao velika obožavateljka proizvoda ove kompanije želim da napištem nešto više o samom Christian Dior-u i o kompaniji Dior kao nečemu što živi mnogo godina nakon njegove smrti.

Christian Dior (izvor)
Chrisitan Dior je rodjen 21 januara 1905. godine u Grenvil-u, primorskom gradu Normandije u Francuskoj. Drugo od petoro dece bogate porodice Dior koja se bavila proizvodnjom đubriva. 1911. godine porodica Dior se preselila u Pariz gde je zahvatila poslednje godine the Belle Epoh.

Kuća u Granville-u, sada Muzej (izvor)

Christian je svoje tinejdzerske dane proveo u prestižnoj srednjoj školi gde je otkrivao Pariz pod modernim uticajem muzike, književnosti, slikarstva i ostalih umetnosti. Po završetku srednje škole želeo je da upiše Arhitekturu u Ecole des Beaux-Arts ali je naišao na neslaganje od strane roditelja pa je upisao Političke nauke sa idejom da postane diplomata. 1927. je odslužio vojsku i naredne godine je odlučio da zajedno sa svojim prijateljima osnuje galeriju gde će prodavati dela poznatih slikara. Ponovo je naišao na neodobravanje od strane roditelja koji su strahovali da će osramotiti prezime Dior koristeći se njime u tom poslu.

U svojoj 21-oj godini Chrisitian osniva Galérie Jacques Bonjean sa svojim prijateljom. Galerija je bila uspešna sve do 1930. kada su počele godine padova kako Chrisianovog poslovanja tako i poslovanja porodice Dior. Te godine umiru njegova majka i stariji brat, takodje se dešava Wall Street Crash što je unišitilo porodični biznis. On odlučuje da sve prevaziđe priduživši se grupi arhitekata u naučnom putovanju u RSSU.

Po povratku on shvata da su njegov otac i galerija propali i prinuđen je da nađe posao.

Jean Ozene, poznata dizajnerka je ohrabrila Chrisiana da dizajnira i pomogla mu da proda svoje prve crteže. U tridesetim godinama Chrisitan je počeo da zarađuje novac od svoje inspiracije.

Diorov život u svetu visoke mode započeo je juna 1938. kada je zaposlen kao dizajner kod poznatog kreatora Robert-a Pigeut gde je stekao znanje i iskustvo u radu sa tekstilom, krojenju i šivenju kao i radu u kući visoke mode.


Kuću visoke mode Dior osnovao je 1946. godine a svojom prvom kolekcijom pod nazivom New Look naredne godine doveo je do revolucije u svetu mode, na početku u Zapadnoj Evropi a potom i na svetskoj modnoj sceni.

Haljina iz kolekcije New Look (izvor)
Christian Dior je umro 23 oktobra 1957. godine najverovatnije od srčanog napada. Pravi uzrok nikada nije razjašnjen. Svoje studije nikada nije završio i nije se ženio.

iz knjige DIOR Alexandra Palmer

Nastaviće se ... 

2 comments:

  1. Svidja mi se , jedva cekam nastavak .

    ReplyDelete
  2. Stvarno zanimljiva i korisna priča. Lepo je znati kako su počeli veliki i uspešni ljudi kao što je Christian Dior. Ja takođe jedva čekam nastavak!

    ReplyDelete