31.7.12

Šminka za venčanje


Septembar uskoro dolazi a poznato je da su maj i septembar meseci rezervisani za venčanja. Presudni razlog za to su umerenije temperature i manja verovatnoća da će padati kiša (što kada sam ja u pitanju nije bio slučaj).
Osim vremenske prognoze mlade imaju i mnoge druge brige a jedna od njih je i šminka.
Iz sopstvenog iskustva znam kako počinje: prvo tražimo inspiraciju na internetu a onda dolaze dileme i problemi.


Inspiracija - poznati i wedding makeup izvor


Prva dilema sa kojom se susreću, koja je u poslednje vreme sve manja ali i dalje vredna pomena, je da li angažovati šminkera ili se šminkati sama uz pomoć drugarica, sestara ...
Pošto šminka za venčanje ne bi trebala da bude upadljiva i prenaglašena nije potrebno neko ekstremno znanje za osobu koja se redovno šminka da bi postigla nežan izgled.

Ono što se javlja kao problem je kako postići da šminka opstane do kraja dana uz čestitanje, igranje i ne retko suze. Postoje proizvodi koji će u tome pomoći ali je glavni problem cena kod nabavljanja tih proizvoda a naročito što će većina biti upotrebljena samo za taj dan tako da je pitanje koliko se isplati ulagati u šminku za sopstveno venčanje a ne angažovati šminkera.

Drugi problem je što mlada treba da izgleda lepo u prirodi ali i na fotografijama. S obzirom na to da se radi o različitom načinu šminkanja za ove prilike nije jednostavno postići idealan balans.

Kao treći problem se javlja vreme kao ograničavajući faktor i panika koja je nezaobilazna tog dana pa i uz angažovanje šminkera priprema mlade može da se oduži ukoliko se ne isplanira sve do detalja.

U svakom slučaju finansijska situacija i poverenje u šminkera su presudni u ovim trenutcima ali moj savet budućim mladama da dobro organizju sve unapred i da se tog dana samo prepuste i uživaju.

Druga dilema je kako treba da izgleda šminka za venčanje.
Devojke koje se retko ili blago šminkaju često su u strahu da će šminka biti preterana a opet one koje su navikle na jaku šminku često žele smokey eyes ili nešto slično prilično jako što opet nije rešenje za ovaj romantičan dan.

Izvor

Mlada treba da izgleda sveže i da bude lepa i romantična. To je maksimum koji se očekuje od šminke tog dana. Šminka mora biti teža u smislu težine pudera i slojeva ali boje trebaju biti neutralne i nežne. U ovim situacijama se češće koriste rumenila kajsija ili roze boje kako bi se postigao prirodniji izgled naspram tamnih bronzera. Sve zavisi od tena. Češće se ističu oči nego usne jer ruž zahteva stalno popravljanje ukoliko nije trajni tako da je isticanje očiju jednostavnije. Oči možemo istaći senkama, lajnerom u tankom sloju ili veštačkim trepavicama koje mogu jako lepo i prirodno izgledati ukoliko se odaberu kvalitetne trepavice. Uz malo vodotporne maskare izbećićemo većinu problema sa suzama. Takodje, highlighteri su neophodni za postizanje svežeg tena i lepog izgleda na fotografijama.


Izvor

Šminka za mladu ne treba pratiti ono što je trenutno aktuelno iz prostog razloga što fotografije i snimci ostaju zauvek a poznata stvar sa trendovima je da ono što je danas savršeno u budućnosti može biti smešno. Ne treba dozvoliti da nam tako nešto pokvari uspomenu na ovaj jedinstveni dan.

Ovo su dve moje mlade pre i posle šminkanja:

 
Pre šminkanja

Posle
Pre
Posle

Šminka za venčanje po mišljenju velikog broja devojaka je prilika da se prvi put a možda i jedini prepuste profesionalnim šminkerima kod nas. Ovo je zaključak izveden na osnovu rezultata ankete o šminkanju  sprovedene na uzorku od 70 anketiranih putem interneta.
Ali o tome sledeći put .... ;)

23.7.12

Moja omiljena šminka

Evo i prve recenzije na mom blogu. Ali ne proizvoda nego mog kofera :) 

Ukoliko iza nekog proizvoda stoji proizvođač koji ima dobru reputaciju što se tiče kvaliteta onda nema sumnje da će i taj proizvod zadovoljiti dotadašnje kriterijume. Međutim, svaka od nas ima različit tip kože, boju i na kraju krajeva različit ukus pa će u skladu sa svojim potrebama ocenjivati i proizvode. Tako neki proizvod može biti savršen za jedan tip kože dok za drugi može biti prosečan. Upravo zbog toga je  ponekad nezahvalno favorizovati i preporučivati proizvode jer nikada ne znamo ko čita preporuke i koliko će za tu osobu biti odgovarajuće.

Ja ću u ovom postu predstaviti neke od proizvoda koji su mi se pokazali u dosadašnjoj praksi pokazali kao univerzalni ili koje ja prosto volim da koristim.

Prvo, baza koju kristim je Sephora smoothing primer. Ovo je veoma praktična i univerzalna baza za sve tipove kože. Uspešno kontroliše znojenje i masnoću i pomaže da šminka što duže traje ali neće pomoći kod crvenila i sličnih problema sa tenom.
Trenutno je na sniženju u Sephorinim prodavnicama!
Sephora smoothing primer (izvor)


Što se tiče pudera tu ima više varijanti. Od laganih pudera koristim Sephorin tečni puder koji je odgovarajući za toplije vreme i stariju kožu. I kada smo kod njihovih pudera moram da napomenem da je Sephora Matifying Compact Foundation odličan za završnicu kod šminkanja tena. 

Sephora tečni lagani puder izvor

Matifying Compact Foundation izvor


Kod svetlije puti sa roze podtonom odličana je Vichy dermablend kolekcija. Savršeno prekriva sve nedostatke kože a posebno je pogodana za masnu kožu. Puder je prilično težak pa ga ne bih preporučila za svakodnevnu upotrebu. Takodje, za ten sa maslinastim podtonom nije baš najbolje rešenje. U tu svrhu najčešće koristim Mac Studio Fix Fluid SPF 15. Takodje ima odličnu pokrivnu moć i mat završnicu.
Vichy dermablend kolekcija fotka

Mac Studio Fix Fluid SPF 15 fotka

Od težih korektora koristim Kryolan TV Paint Stick. Savršene porvine moći i efikasan kod modrih podočnjaka ali malo teže strukture. Lagani korektori koji mnogo bolje pristaju uz letnje dane su Sephorini, ja ih imam u ovakvoj kutijici a ima ih i u stiku.
Kryolan TV Paint Stick izvor

Sephora lagani korektori

Takođe, Sephorine novogodišnje palete su pravi raj što se intenziteta boja i kvaliteta senki tiče. Inglotovi pigmenti, senke, rumenila i naravno veštačke trepavice su nezaobilazne u mom koferu.
Sephora paleta fotka

Inglot Freedom system  fotka

Highlighteri i bronzeri Mac, Sephora, ISL su nepogrešivi izbori za sve ukuse i tipove kože.

Naravno i Dior ruževi. Mislim da sam o Dioru već dovoljno rekla :)

Dior ruževi
Na kraju da ne zaboravim i sam kofer.
Inglot kofer izvor
Kofer odličnog kvaliteta i veličine koja odgovara u većini slučajeva.

16.7.12

Dior - istorija kompanije, makeup i skin care proizvodi

Visoka moda (haute couture) je termin koji potiče iz Francuske i koji je u njoj zakonom zaštićen. Da bi određena modna kuća mogla da se naziva kućom visoke mode mora da ispunjava sledeće uslove:

- da bude član Chambre syndicale de la haute couture
- da izradjuje odeću za privatne klijente,
- da ima radionicu u Parizu,
- da zapošljava najmanje 15 radnika,
- da svake sezone izlaže u Parizu kolekciju od 35 modele za dnevenu i večernju varijantu.


Secret Garden - Versaille (izvor)

Istorija kompanije (izvor)

Svoju kuću visoke mode Christian Dior je osnovao 1846. godine. Prva prodavnica u New Yorku je otvorena 1949. a u Londonu 1952. Osim odeće Dior počinje da se bavi proizvodnjom torbi, naočara, rukavica a kasnije i kozmetičkih proizvoda.

1955. Christian angažuje kao asistenta Yves Saint Laurent-a koji dve godine posle njegove smrti postaje vodeći dizajner za Dior i razvija sopstvenu karijeru.

1984. godine Bernard Arnault kupuje kontrolni udeo u Dior-u dok Dior kupuje kontrolne akcije u Moët Hennessy Louis Vuitton i osniva MHLV imperiju luksuznih proizvoda. Dior počinje da gubi broj svojih licenci.

Arnault imenuje John Galliana da popravi sliku kuće Christian Dior u javnosi i 1997. Dior odkupljuje svoje kontrolni udeo u ready-to-wear liniji i osniva lanac uključujući 13 prodavnica u Japanu.


Makeup i skin care proizvodi (izvor)

Linija kozmetičkih proizvoda je nastala nekoliko godina pre Diorove smrti.

1954. godine je plasiran (matte lipsitck) ruž a potom 1960. sjaj za usne i lak za nokte. Od samog početka se javila velika potražnja za Dior kozmetičkom linijom ali je '70 godine dosegla ekstreman nivo koji je rezultirao proširenjem asortimana senkama i maskarama.

Linija za negu kože je dobila na značaju sa pronalaskom lipozoma koji se koriste u borbi protiv starenja. Smatra se vodećom kompanijom koja koristi anti-aging tehnologiju i konstantno usavršava svoje proizvode kako bi rezultirali lepim i savršenim tenom za sve tipove kože. Takodje, Dior proizvodi i proizvode za samopotamnjivanje kao i anti celulit proizvode za telo.


Dior addict plaza 476 (izvor)

Diorshow Extase (izvor)

Dior ruž (izvor)

Dior paleta senki (izvor)

Draž linija proizvoda za negu i lepotu nije samo u kvalitetu već i u luksuznim pakovanjima kao što su palete sa dodatkom nakita, sjaj za usne sa prstenom koji ima kristal na sebi i senke sa Dior logom na njima osvajaju poznate i bogate. Lolita kolekcija i Addict ruž su trenutno njihovi najprodavaniji proizvodi.


9.7.12

Izbor modela za profesionalno šminkanje

U maju ove godine zajedno sa ženskim portalom Organ vlasti i Mrežom Kreativnih Ljudi organizovali smo nagradni konkurs za modela za šminkanje. Birali smo dobitnicu prve nagrade: šminkanje po sopstvenom izboru i 5 fotografija na cd-u, kao i dve dobitnice druge nagrade: kreativna šminka po mom izboru i takodje po pet fotografija na cd-u.

Pošto smo kreativnu šminku već odradili i ja imam veliku želju da je podelim sa vama rešila sam da objavim fotografija iako devojka koje je osvojila prvo mesto još uvek nije iskoristila svoju nagradu.






Naši modeli su bili: Svetlana Vučić i Nevena Vereški kojima se zahvaljujem na saradnji i lepom raspoloženju. Takodje, ovom uspešnom a pre svega zabavnom dogadjaju je svojim fotografijama doprinela Danica Milenković.

Donje trepavice

Trepavice Inglot



Šminka koja je korišćena i inače kojoj ja verujem jeste: Vichy, Sephora, Inglot, Mac, Dior, Jane Iredale i td.


2.7.12

Christian Dior - biografija, visoka moda, dizajn...

Kao velika obožavateljka proizvoda ove kompanije želim da napištem nešto više o samom Christian Dior-u i o kompaniji Dior kao nečemu što živi mnogo godina nakon njegove smrti.

Christian Dior (izvor)
Chrisitan Dior je rodjen 21 januara 1905. godine u Grenvil-u, primorskom gradu Normandije u Francuskoj. Drugo od petoro dece bogate porodice Dior koja se bavila proizvodnjom đubriva. 1911. godine porodica Dior se preselila u Pariz gde je zahvatila poslednje godine the Belle Epoh.

Kuća u Granville-u, sada Muzej (izvor)

Christian je svoje tinejdzerske dane proveo u prestižnoj srednjoj školi gde je otkrivao Pariz pod modernim uticajem muzike, književnosti, slikarstva i ostalih umetnosti. Po završetku srednje škole želeo je da upiše Arhitekturu u Ecole des Beaux-Arts ali je naišao na neslaganje od strane roditelja pa je upisao Političke nauke sa idejom da postane diplomata. 1927. je odslužio vojsku i naredne godine je odlučio da zajedno sa svojim prijateljima osnuje galeriju gde će prodavati dela poznatih slikara. Ponovo je naišao na neodobravanje od strane roditelja koji su strahovali da će osramotiti prezime Dior koristeći se njime u tom poslu.

U svojoj 21-oj godini Chrisitian osniva Galérie Jacques Bonjean sa svojim prijateljom. Galerija je bila uspešna sve do 1930. kada su počele godine padova kako Chrisianovog poslovanja tako i poslovanja porodice Dior. Te godine umiru njegova majka i stariji brat, takodje se dešava Wall Street Crash što je unišitilo porodični biznis. On odlučuje da sve prevaziđe priduživši se grupi arhitekata u naučnom putovanju u RSSU.

Po povratku on shvata da su njegov otac i galerija propali i prinuđen je da nađe posao.

Jean Ozene, poznata dizajnerka je ohrabrila Chrisiana da dizajnira i pomogla mu da proda svoje prve crteže. U tridesetim godinama Chrisitan je počeo da zarađuje novac od svoje inspiracije.

Diorov život u svetu visoke mode započeo je juna 1938. kada je zaposlen kao dizajner kod poznatog kreatora Robert-a Pigeut gde je stekao znanje i iskustvo u radu sa tekstilom, krojenju i šivenju kao i radu u kući visoke mode.


Kuću visoke mode Dior osnovao je 1946. godine a svojom prvom kolekcijom pod nazivom New Look naredne godine doveo je do revolucije u svetu mode, na početku u Zapadnoj Evropi a potom i na svetskoj modnoj sceni.

Haljina iz kolekcije New Look (izvor)
Christian Dior je umro 23 oktobra 1957. godine najverovatnije od srčanog napada. Pravi uzrok nikada nije razjašnjen. Svoje studije nikada nije završio i nije se ženio.

iz knjige DIOR Alexandra Palmer

Nastaviće se ...